Interview Sylvie van Roozendaal, Voorzitter Openbare Bibliotheek Baarn

Interview Sylvie van Roozendaal, Voorzitter Openbare Bibliotheek Baarn

Sylvie van Roozendaal, bibliotheek Baarn: “Longus was de drijvende kracht in het fusietraject”

bibliotheek baarn

bibliotheek baarn

Per 1 januari 2009 is de openbare bibliotheek van Baarn samengegaan met de Bibliotheek Eemland. Zoals bij ieder fusietraject, waren er de nodige hobbels te nemen. Omdat de directeur van de bibliotheek met pensioen ging, kwam die moeilijke taak op de schouders van een interimmanager te rusten: Theodoor de Lange van Longus. Voorzitter Sylvie van Roozendaal kijkt met tevredenheid terug op zijn betrokkenheid. “Theodoor is iemand die zich niet snel uit het veld laat slaan.” “We zagen aankomen dat we in september onze rekeningen niet meer zouden kunnen betalen”, vertelt Sylvie van Roozendaal, bestuursvoorzitter van de openbare bibliotheek van Baarn. De situatie was niet rooskleurig toen de directeur van de Openbare Bibliotheek Baarn in juli 2008 met pensioen ging. “Directie en Bestuur kwamen in de loop van 2008 na uitgebreid onderzoek tot de conclusie dat de beste oplossing voor het financiële probleem waarmee de Bibiliotheek te kampen had, een samenwerkingsverband aangaan met de Regiobibliotheek Eemland. We hadden nog een lange weg te gaan: de gemeente moest bijvoorbeeld nog akkoord gaan, en er waren allerlei knelpunten op te lossen. Er leefde daarom grote onzekerheid bij het personeel.

Moeilijke klus

kerk baarn

kerk baarn

Omdat de bibliotheek Baarn als zelfstandige bibliotheek waarschijnlijk zou ophouden te bestaan, besloot men geen nieuwe vaste directeur meer aan te stellen, maar een interimmanager. De collega’s van Bibliotheek Eemland hadden goede ervaringen met Theodoor de Lange van Longus. Van Roozendaal: “Wij hebben hem daarom voor een gesprek uitgenodigd. Het klikte direct, hij had de juiste antwoorden op onze vragen. Hij leek ons kortom een heel geschikte man om deze lastige klus te klaren.”

Drijvende kracht

“Een fusietraject is altijd een moeizame weg, vol met hobbels. Daarnaast moest ook de reguliere bedrijfsvoering natuurlijk gewoon doorgaan. Maar Theodoor heeft zijn rol met verve vervuld. En hij heeft zeker niet altijd de makkelijke weg bewandeld. Hij heeft veel voor ons gedaan – gesprekken voeren met de gemeente bijvoorbeeld – en hij heeft veel met ons gedaan. Hij is iemand met veel inhoudelijke kennis over en inzicht in het bibliotheekwezen. Daarnaast is hij een heel gedreven en enthousiaste man. Dat was ook heel belangrijk in dit proces, hij was echt een drijvende kracht. Soms zijn dit soort processen echt erg vermoeiend, je raakt er gemakkelijk door ontmoedigd. Maar Theodoor is iemand die zich niet snel uit het veld laat slaan. Zijn volhardendheid vind ik zeer bewonderenswaardig.”

Nazorg

Inmiddels zijn de meeste stappen voor het samengaan met de Bibliotheek Eemland gezet.. De samenwerkende bibliotheken bedienen nu een gebied dat behalve Baarn ook Amersfoort, Bunschoten, Leusden en Woudenberg omvat. Een fusie mag het officieel niet heten, maar de activa en passiva zijn overgeheveld, en de belangrijkste formaliteiten tussen de besturen en gemeentes zijn geregeld. De termijn van Theodoor de Lange zit er op. “Maar we zien Theodoor nog wel, want hij is ook betrokken bij de laatste fase van het traject. Ook dat vind ik erg mooi: het is niet uit het oog, uit het hart.”

Tekst: Anton de Wit